Forum Forum MESA !! Strona Główna
 Strona glówna  •  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Galerie  •  Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj 
三种植物提 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum MESA !! Strona Główna -> Typer
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor
Wiadomość
ncycgdxhl
ORANGE EKSTRAKLASA



Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 502
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: England

PostWysłany: Wto 12:00, 04 Sty 2011  

,[link widoczny dla zalogowanych]
三种植物提取液的抑菌作用研究
于霉菌和酵母在8.3%~0.5%的浓度系列均未测出MIC值。由表4可见,以水或乙醇作为提取剂,苦瓜提取汁对供试细菌的最低抑菌浓度(MIC)皆为8.3%,不同的提取剂对苦瓜抑菌成分的提取区别不大。由表5可见,辣椒的有效抑菌成分的提取,明显受提取剂种类的影响,以乙醇为提取剂对各供试菌的MIC值都普遍降低。其中又以对两种细菌的MIC值最低,为1.O%。由以上试验结果可知,各提取液中以辣椒乙醇提取汁的抑菌效果最佳。2.3抗热性测定(见表6)表6抗热性测定结果培养基种类供试菌种A2B2c2空白对照金黄色葡萄球菌一——一上大肠肝菌一——一-L-黑曲霉一+一+米曲霉±+一+酿酒酵母±+±+注:“+”茵正常生长,“一”无茵生长,“±”茵落比正常的要少且小由表6可见,三种试样都具有良好抗热性。3结论和讨论3.1结论3.1.1辣椒提取液对各供试茵都有抑制作用;大蒜对酿酒酵母无抑制作用,[link widoczny dla zalogowanych],对其它供试菌有抑制作用;8川食品与崖谚2003年第3期苦瓜只对两种细菌有抑制作用。3.1.2辣椒的乙醇提取液抑菌效果最好,MIC值(最低抑菌浓度)为金黄色葡萄球菌1.0%,黑曲霉4.2%,米曲霉8.3%,酿酒酵母8.3%,[link widoczny dla zalogowanych];大蒜以乙醇为提取剂的抑菌效果好,MIC值为金黄色葡萄球菌2.1%,大肠杆菌4.2%;提取剂对苦瓜抑菌作用的影响小,MIC值为金黄色葡萄球菌4.2%,大肠杆菌8.3%,[link widoczny dla zalogowanych]。3.1.3三种样品的乙醇提取液都有较好的抗热性。3.2讨论滤纸片法是借助于提取汁在滤纸上的扩散而在培养基中形成抑菌圈的,所以抑菌圈的大小会受溶剂的扩散速度不同而受影响,[link widoczny dla zalogowanych],因此,该法只能作为判定提取液有无抑菌能力的定性测定,定量测定由最小抑菌浓度(MIC)来判断。


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum MESA !! Strona Główna -> Typer Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
   
 
Opcje 
Zezwolenia Opcje
Kto jest na Forum Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kto jest na Forum
 
Jumpbox
Kto jest na Forum
Skocz do:  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Theme FrayCan created by spleen & Download
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin